Mamografi neden önemlidir?

19 Mart 2018

Meme kanseri sıklığı ülkemizde giderek artmakta olup, özellikle genç kadınlarda da görülmeye
başlanmıştır. Mamografi meme kanseri teşhisinde tarama ve tanısal amaçlı kullanılmaktadır. 40 yaş üstü
her kadına yılda 1 kez mamografi önerilmektedir. Amaç hastalığı erken teşhis edip, tedavi edilebilir
evrede hastalığı yakalamaktır.

Mamografi hakkında bazı yanlış bilinen bilgiler kadınların ülkemizde mamografi çekimini azaltmaktadır. Örneğin mamografinin kendisinin meme kanserine yol açtığı yanlış bir bilgidir. Mamografi radyasyon içeren bir tetkiktir. Ancak içerdiği radyasyon bir kişinin yıllık dışardan alacağı kabul edilebilir radyasyon sınırlarının altındadır. Bu yüzden tarama amaçlı her yıl 40 yaş üstü kadınlara önerilmektedir..

Meme incelemesinde mamografi ile beraber meme ultrasonu da yer almaktadır. Özellikle 40 yaş altı kadınlara temel olarak ultrason ile bakılmaktadır. Ancak bazı özel durumlarda 40 yaşından önce de mamografi uygulanabilinir. Ultrason radyasyon içermeyen kolay uygulanabilen güvenli bir yöntemdir. Bazen sadece mamografi ile teşhis yapılamaz, bu yüzden ek olarak mutlaka ultrason incelemesi gerekir. Ayrıca meme emarı (mrg) da bazı özellik gerektiren durumlarda uygulanması gereken bir tetkiktir. Mamografi radyasyon içeriyor, o zaman neden radyasyon içermeyen ultrason ya da emar (mrg) ile kontrollerimizi yapmıyoruz gibi sorularla da sıkça karşılaşıyoruz.

Mamografi özellikle ultrasonda ve mrg’de zor gözüken meme kanseri bulgusu olan küçük mikrokalsifikasyonları göstermede en değerli görüntüleme yöntemidir. Bu da mamografiden neden vazgeçilemeyeceği ve ne denli önemli
olduğunun göstergesidir.

Gönederilen Kategori Radyoloji

Yorum Bırakın